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Renovation Program NOFA: Questions   
 

Q: If we were to serve extremely low income, what is the minimum interest rate 
that could be achieved? 
 
A: The Housing Trust Fund Advisory Board has been willing to consider deviations from preferred loan 
terms on a case-by-case basis as needed by other financing sources and project specific characteristics (i.e. 
supportive housing for vulnerable populations). If you are requesting a deviation from the loan terms 
described in the NOFA, please provide the rationale for the request, describing why it is needed to make 
the project viable. As a reminder, the terms proposed in the NOFA are: 
 
Loan Amount: Not to exceed $50,000.00 per unit 
 
Interest Rate: 3% simple 
 
Repayment: Repayment deferred during initial acquisition phase and converting to a soft loan post-
rehabilitation receiving payments through 50% of cash flow. Full repayment triggered at any of the 
following events: sale, ground lease, transfer of borrower’s interest in the property, transfer of ownership 
of borrower, bankruptcy, refinancing, permanent financing, syndication, end of term. 
 
Term: Initial 2 year period with options to extend depending on permanent financing plan and timeline 
 
Affordability term: 30 years 
 
Q: If properties are already owned, could we apply for rehab only projects? 
 
A: As long as the project meets the requirements of the NOFA, a property that is currently owned could be 
eligible. The goal of the program is to improve existing affordable housing units in the City in exchange for 
a guaranteed period of continued affordability. This could include properties that are naturally-occurring 
affordable housing and currently unrestricted as well as currently restricted affordable housing at risk of 
being lost/converting to market due to the end of the compliance period or other factors.  
 
Q: In Part II Project Funding, question #3 asks, “What type of security is being 
offered to the City?” What does this need to look like? 
 
A: The City is interested in how the organization will commit to the provisions of the loan. The legal 
agreements to be entered into are described in the NOFA. The security is the City’s collateral in the event 
that the affordability requirements are not maintained or other conditions of default under the loan 
agreement. An example would be, the City’s loan will be secured by a lien on the property with a deed of 
trust in ____ position. If the City’s loan is proposed to be subordinate to other financing on the property, 
that should be explained in the application with the proposed lien order. 
  
Q: For older buildings built prior to 2006, are we required to meet LEED 
standards? 
 
A: Per City Chapter 18.95, LEED certification is required for any projects that receive city funds for 
construction that are new construction or major renovation of multi-family residential buildings 
containing more than 10,000 square feet. A major renovation is defined as “Work that demolishes space 
down to the shell structure and rebuilds it with new walls, ceilings, floors and systems, when such work 
affects more than twenty five percent (25%) of the building's square footage, and the affected space is at 
least ten thousand (10,000) square feet or larger.” All projects not required to meet LEED Standards 
should outline how the project will incorporate sustainable practices. 
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Q: Can the City provide additional clarification on what information should be 
included in the property management and resident services plans? 
 
A: Property management plans should include information on the following: how the project is currently 
and proposed to be managed, which organization will be providing property management services, the 
proposed property manager’s experience with affordable housing, proposed staffing model, and budget 
for property management.  
 
Resident services plans should include information on the following: if applicable, how resident services 
are currently provided at the property, how resident services are proposed to be provided at the property, 
which organization will be providing services, and how services are proposed to be funded.  
 
Note that while the provision of these plans is a requirement of the NOFA, there is not threshold criteria 
around how property management and services are provided. Plans should adequately outline how the 
organization has or will operate the project location.  
 
Q: If properties are single-room occupancy or group homes, is the maximum 
limit $50,000 per bed instead of $50,000 per unit? 
 
A: Yes, projects in properties in which there is shared living space, such as group homes or Single-Room 
Occupancy should calculate the maximum per unit based off the number of beds in the home.  
 


